Experții din spatele zâmbetelor sănătoase

Tratarea afecțiunilor parodontale cu laserul stomatologic

Gumzzz lucrează îndeaproape cu medicii stomatologi pentru a oferi pacienților sfaturi avizate. Astfel, am creat seria de articole “Experții din spatele zâmbetelor”, unde medicii parteneri Gumzzz oferă răspuns întrebărilor pacienților. În acest articol, dr. Cristiana Nicolae, medic în echipa CriniDent din Craiova, ne explică beneficiile utilizării laserului în tratarea afecțiunilor parodontale.

Laserele sunt utilizate în numeroase domenii medicale, inclusiv stomatologie generală. Acestea sunt fascicule de lumină extrem de concentrate, care pot fi utilizate pentru a modifica sau îndepărta țesuturile bolnave. Cele mai comune utilizări ale laserului în stomatologie sunt: îndepărtarea țesuturilor moi afectate, albirea dinților sau remodelarea gingiilor.

Boala parodontală sau a gingiilor este o infecție a țesuturilor și oaselor de susținere care țin dinții în poziție. Bolile parodontale sunt cauzate din mai multe motive, cum ar fi sănătatea bucală deficitară, susceptibilitatea genetică, boli cronice precum diabetul, fumatul și anumite medicamente. 

Cine este susceptibil să dezvolte boala parodontală?

De obicei, oamenii nu prezintă semne de boală parodontală până la vârsta de 30-40 de ani, conform unui raport NIDCR. Astfel, bărbații adulți sunt mai predispuși să dezvolte boli parodontale mai fecvent decât femeile. Iar dacă ne referim la adolescenți, aceștia sunt mai degrabă susceptibili la a dezvolta gingivită, forma mai ușoară a bolii gingivale. Principala cauza a apariției afecțiunilor parodontale este igienă orală precară.

Având în vedere faptul că boala parodontală are la bază o infecție bacteriană, această bacteriemie este cauza inflamării cronice a țesutului parodontal, iar rolul bactericid și detoxifiant al laserului este binevenit deoarece: 

1. elimină micro-organismele patogene, respectiv cauza principală a bolii;

2. efectul biostimulator asigură regenerarea locală, rapidă, după intervenție;

3. efectul antiinflamator elimină inflamația de la nivelul gingiei.

4. oferă un tratament mult mai eficient și are rezultate mult mai stabile pe termen lung.

Modul de realizare și beneficiile tratamentului laser

  • raza laser pătrunde în șanțul gingival și în pungile parodontale, de unde elimină țesuturile infectate și bacteriile patogene;
  • manopera nu necesită anestezie, nefiind dureroasă;
  • laserul ,,vaporizează” țesutul infectat din zona subgingivală și a pungilor parodontale;
  • laserul dentar este biostimulator, ceea ce favorizează o recuperare rapidă a zonei afectate de parodontoză;
  • laserul elimină inflamația la nivelul țesuturilor;
  • este o abordare non-chirurgicală, ceea ce înseamnă că pacientul nu va suferi incizii, cusături sau tratamente invazive, așadar este mult mai ușor de acceptat decât tratamentele convenționale;
  • după caz, se folosesc și instrumente auxiliare, precum ultrasunetele, spălăturile cu soluții dezinfectante, chiurete și sonde parodontale, etc., însă actorul principal rămâne laserul, pe care se bazează întreagă manoperă.

Îngrijirea post-tratament 

Menținerea unei bune igiene dentare după ce pacientul e supus oricărui tip de terapie a gingiilor este esențială pentru evitarea reapariției bacteriilor și a inflamației. Recomandăm igienizarea dinților zilnic cu atenție și clătirea regulată cu un produs antimicrobian sugerat de medicul stomatolog. Fumatul ar trebui evitat pentru a reduce riscul apariției unor viitoare infecții. Vă sfătuim să urmați instrucțiunile specifice ale igienistului dentar cât mai atent posibil.

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.