Educație dentară

Tot ce trebuie să știi despre tratamentul endodontic

Ce este tratamentul endodontic?

Endodonția este specialitatea stomatologiei care se ocupă de menținerea sănătății „interiorului dintelui”. Cel mai cunoscut tip de tratatament endodontic este “tratamentul de canal” (sau obturația de canal) – o intervenție stomatologică efectuată cu scopul tratării infecției apărută la nivelul pulpei dentare și nervilor. 

Când avem nevoie de tratamentul endodontic?

Cariile ajunse într-un stadiu avansat (adică s-au extins foarte mult pe suprafața dintelui și au permis pătrunderea infecției în interiorul dintelui), multiple tratamente realizate incorect pe același dinte, fisurile sau traumatismele la nivelul dinților pot provoca iritarea, inflamarea sau infectarea pulpei. De cele mai multe ori, lucrurile de mai sus presupun un tratament endodontic. În cazul în care tratamentul este amânat, se instalează durerea (ce poate avea orice intensitate de la ușoară până la greu de suportat), sensibilitatea prelungită la cald sau rece, decolorarea dintelui sau inflamația.

Beneficiile tratamentelor endodontice

Mai bine un tratament endodontic decât o extracție, nu? 

Tratamentul de canal este o metoda utilizată de stomatologi pentru a salva dinții și a evita extracțiile dentare. Tratamentul endodontic se realizează deoarece păstrarea dinților naturali este importantă pentru menținerea funcției complete a dentiției, cu beneficiile asociate pentru sănătate pe care le conferă un set de dinți complet funcțional.

  • Unul dintre cele mai mari beneficii ale tratamentului de canal este că te scapă de durere și infecții la nivelul gurii. 
  • Cu o igienă dentară bună, un tratament de canal poate dura o viață fără probleme.
  • Te ajută să-ți păstrezi dinții naturali pentru un timp cât mai îndelungat.
  • Tratamentul endodontic este practic nedureros și adesea mai puțin inconfortabil în timpul recuperării decât dacă ai alege extracția unui dinte natural.
  • Un tratament endodontic modern, la microscop, se efectuează într-o singură ședință.

Beneficiile utilizării microscopului dentar în tratamentele de canal

Diagnostic precis – un tratament endodontic la microscop are avantajul unei imagini mărite și a augmentării imaginii. Asfel, canalele radiculare netratate sunt ușor de identificat, iar diagnosticul devine mult mai ușor de stabilit. 

Rată de succes crescută – dată fiind precizia crescută a microscopului, un retratament endodontic  este foarte puțin probabil să fie necesar.

Identificarea tuturor infecțiilor – amplificare imaginii cu până la 25 de ori ajută medicul stomatolog să nu omită curățarea niciunui canal. 

Tratamentul endodontic la microscop

Prin tratamentul microscopic al canalului radicular, chiar și un dinte al cărui nerv este deteriorat ireversibil poate fi conservat și osul poate reveni la normal.

Una dintre cele mai eficiente metode de tratament în domeniul endodonției este microscopul de operare. Acest lucru face posibilă identificarea și tratarea chiar și a structurilor minuscule și a zonelor cu probleme. Astfel, durerea poate fi minimizată și se pot obține rezultate excelente pe termen lung.

Descoperă clinicile și cabinetele partenere Gumzzz ce îți oferă posibilitatea tratamentului endodontic la microscop:  

Pentru a accesa toate clinicile și cabietele stomatologice partenere ce realizează tratmente endodontice, accesează link-ul de aici. Filtrează-ți rezultatele în funcție de oraș și alege-ți data în care ai prefera să faci o vizită medicului stomatolog și programează-te. 

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.