Educație dentară

Sănătatea dentară și impactul ei asupra sănătății organismului

Știai că sănătatea ta dentară oferă indicii despre starea generală de sănătate? Sau că problemele din cavitatea bucală îți pot afecta restul corpului? 

Care este legătura dintre sănătatea dentară și sănătatea generală?

În articolul de astăzi, discutăm despre legăturile dintre sănătatea orală și starea generală de sănătate. Sănătatea orală deficitară poate fi un factor favorizant pentru apariția bolilor de inimă, poate face mai dificilă gestionarea diabetului și, dacă ești însărcinată, poate afecta sănătatea copilului. Toate acestea sunt motive importante pentru a te asigura că îți iei în serios rutina de igienă orală de acasă și te programezi regulat la medicul stomatolog.

În cavitatea bucală trăiesc mii de bacterii, majoritatea cu rol bine determinat de acțiune. Însă, o igienă orală precară favorizează creșterea numărului lor. Și pentru că gura este poarta de intrare în tractul digestiv și respirator, aceste bacterii pot fi transportate prin vasele de sânge la inima, plămâni, pancreas, tract digestiv și te pot afecta negativ.

În mod normal, o bună îngrijire a sănătății orale, cum ar fi periajul zilnic, utilizarea apei de gură și folosirea aței dentare, mențin bacteriile sub control. Cu toate acestea, fără o igienă orală adecvată, bacteriile pot atinge niveluri care ar putea duce la infecții orale, cum ar fi cariile dentare și gingivita, primul stadiu al bolii parodontale.

Lipsa dinților și afecțiunile organismului Dinții lipsă favorizează creșterea numărului de  bacterii deoarece alimentele rămase în bucăți mai mari sunt mai greu de descompus din enzimele din salivă. Acest lucru împiedică capacitatea alimentelor de a fi descompuse prin tractul digestiv, ceea ce înseamnă că acești nutrienți esențiali nu sunt absorbiți corespunzător. În plus, alimentele nedigerate devin alimente pentru bacterii dăunătoare. Edentaţia totală a fost asociată unor consecinţe sistemice precum:

  • dificultăţi de nutriţie şi de masticaţie, care duc la o alimentaţie carenţială (mai ales în fructe şi legume), cu un deficit alimentar de caroteni, folaţi, fibre şi vitamină C 
  • risc crescut de obezitate şi boli cardiovasculare
  • inflamaţie cronică a mucoasei gastrice, cu o frecvenţă crescută a ulcerului duodenal şi gastric şi un risc crescut de cancer gastric şi intestinal
  • risc crescut de diabet, de hipertensiune şi accidente vasculare, 
  • risc crescut de boală cronică renală, apnee

Afecțiunile parodontale, afecțiunile gingiilor și bolile cardiovasculare – Există factori de risc pentru bolile cardiovasculare, unul dintre aceștia fiind nivelul crescute de lipide serice combinate cu infecții precum infecțiile odontogene care constau în cariile dentare și boala parodontală (gingivită și parodontită). Conform unor studii, bolile parodontale sunt legate și de cancerul pancreatic. Un studiu vast făcut pe un eșantion de 14000 de persoane a concluzionat că indivizii au avut un risc cu 59% mai mare de cancer pancreatic atunci când P. gingivalis (un agent patogen important care cauzează parodontită) a fost prezent.

Infecțiile orale și AVC-ul – Peste 6 miliarde de bacterii din 700 de specii diferite locuiesc în gura ta. Pe măsură ce bacteriile intră în fluxul sanguin, se pot deplasa către organele din tot corpul, inclusiv către creier. Așadar, putem spune că sănătatea dentară și o bună igienă orală au o importanță mult mai mare pentru sănătatea generală decât mulți dintre pacienți ar putea crede și că infecțiile dentare netratate pot afecta negativ sănătatea.

Parodontoza și nașterile premature – În ultimele două decenii, multe studii s-au concentrat asupra legăturii dintre boala parodontală și includerea acesteia ca factor de risc pentru nașterea prematură. Un studiu efectuat în 2019 pe un eșantion de 150 de femei a examinat sarcinile și sănătatea dentară a acestui grup. Rezultatele au arătat că aproximativ 45% dintre mamele care au avut nașteri premature sufereau și de boala parodontală.

Bolile parodontale și gestionarea diabetului – Boala parodontală poate fi mai severă și poate dura mai mult timp pentru a se vindeca dacă suferi de diabet. La rândul său, dacă ai o boală a gingiilor, glicemia poate fi greu de controlat. Atunci când nivelul nostru de zahăr din sânge este ridicat, saliva noastră va avea și niveluri mai ridicate de glucoză. Acest lucru încurajează bacteriile să crească și crește riscul de deteriorare a gingiilor noastre.

Concluzii?

După cum am arătat în acest articol, există o legătură strânsă între sănătatea cavității bucale și sănătatea întregului organism. Pentru a preveni bolile care sunt direct legate de cavitatea bucală, trebuie să diminuăm cât mai mult factorii de risc (tutunul, alcoolul, o igienă dentară precară) și să acordăm o atenție mai mare unei îngrijiri dentare adecvate. 

Acest lucru este foarte ușor de făcut acasă, în doar câteva minute. Pentru a te asigura că realizezi un periaj dentar corect acasă:

  • Înclină periuța în unghi de 45 grade față de gingii
  • Cu mișcări blânde, executate din încheietură, mișcă periuța pe suprafața dintelui de sus în jos, de la gingie spre exteriorul dintelui pentru a te asigura că resturile alimentare sunt împinse către exterior și nu spre gingie. Curăță bine suprafața exterioară, suprafața interioară și suprafețele de contact ale dinților
  • Fiecare periaj are o durată de minimum 2-3 minute
  • Periajul de seară este cel mai important moment de igienizare a cavității bucale din zi
  • Folosește și metodele auxiliare de curățare, precum ața dentară (înainte de periajul propriu-zis), apa de gură și dușul bucal

Iar medicul stomatolog, prin controale periodice și tratamente preventive, îți poate asigura o sănătate dentară îndelungată, a cărei efecte să se reflecte asupra stării generale de sănătate. Gumzzz îți pune la dispoziție o platformă intuitivă, prin care te poți conecta ușor cu medicii stomatologi și să te programezi online pentru următoare vizită la dentist. Intră acum pe gumzzz.com și programează-te rapid!

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.