Experții zâmbetelor sănătoase

Molarul de șase ani și sigilările dentare la copii

Molarul de șase ani este dintele care face parte din dentiția permanentă, pe care îl păstrăm în cavitatea bucală toată viața. 

Este și singurul dinte permanent care apare fără ca un alt dinte să cadă, pe când, ceilalți molari de lapte, pot apărea și la vârsta de doi ani. 

Molarul de șase ani are rolul și de a determina poziția și sănătatea celorlalți dinți permanenți, cât și a maxilarelor. Când acesta urmează să erupă, copiii pot manifesta disconfort la nivelul cavității bucale de-a lungul unei săptămâni. 

 Prin seria de articole „Experții din spatele zâmbetelor sănătoase”, medicii parteneri Gumzzz oferă răspunsuri detaliate la întrebărilor pacienților.

Astfel, pentru acest articol, medicul pedodont dr. Laura Neaga, de la clinica Dexellence Clinic, ne ajută să înțelegem mai bine importanța molarului de 6 ani în dezvoltarea aromonioasă a copilului și cum realizăm rutina de îngrijire a acestuia. 

1. Ce este „molarul de șase ani” și ce-l diferențiază de restul dinților copilului?

Molarul de 6 ani este primul molar de adult care apare la copil. Acesta erupe posterior de dinții de lapte, fără să înlocuiască un alt molar temporar, motiv pentru care este de multe ori confundat cu un dinte de lapte.

2. De ce este acest molar mai predispus cariilor?

În primul rând, molarul de 6 ani este singura măsea de adult care “supraviețuiește” în cavitatea bucală în intervalul de vârstă 6-12 ani, perioadă în care igiena bucală este de multe ori precară. O curățare insuficientă înseamnă mai multă placă bacteriană și, implicit, risc mai mare de apariție a cariilor. În plus, acest molar prezintă pe suprafața ocluzală (suprafața pe care mușcăm) un relief retentiv, mai exact, multe șanțuri înguste și fosete adânci în care placa bateriană poate rămâne blocată, chiar și cu cele mai eficiente mijloace de curățare. 

3. Ce putem face pentru a-i proteja copilului primul dinte permanent, dar și alți dințișori extrem de predispuși înspre a se caria?

Pentru protejarea dinților putem apela la igienizări profesionale periodice în cabinetul stomatologic, precum și la manopere terapeutice, precum fluorizările locale. Molarii pot fi protejați prin tratamente profilactice specifice, numite sigilări.

4. Ce reprezintă sigilarea dinților și când se realizează procedura?

Sigilarea este un tratament de prevenire a apariției cariilor și care se poate aplica pe suprafețele cu relief retentiv, de aceea este recomandat în special, molarilor. Această terapie profilactică este nedureroasă și studiile arată că scade riscul de apariție al cariilor cu până la 70%. Ideal, sigilarea trebuie realizată imediat ce a erupt complet dintele, însă se poate efectua și mai târziu, dacă acesta nu a fost încă afectat de leziuni carioase. 

5. Din ce material sunt realizate sigilările?

Sigilările pot fi realizate din materiale pe baza de rășini compozite sau pe baza de ionomeri de sticlă. Majoritatea eliberează fluor, având un rol protectiv. 

6. Sigilările dentare sunt permanente? Când ar trebui să le refacem?

Sigilările dentare pot rezista și ani de zile dacă acestea sunt îngrijite corespunzator. O bună igienă este un factor cheie în păstrarea cât mai îndelungată a sigilărilor, iar asta include atât curățarea riguroasă a dinților acasă, cât și la cabinet prin mijloace profesionale de igienă. De asemenea, în cadrul vizitelor periodice, medicul stomatolog poate depista dacă sigilarea necesită completare sau reaplicare. 

7. Dinții „sigilați” necesită o rutină de igienizare specială?

Dinții sigilați nu necesită o îngrijire specifică. Toții dinții, fie ei sigilați sau nu, au nevoie de îngrijire personală acasă și profesională în cabinetul stomatologic pentru a crește la maximum eficiența mijloacelor de protecție împotriva cariilor.

Vizita periodică la medicul pedodont trebuie să facă parte din rutina fiecărui copil, indiferent de vârstă. Este important să conștientizeze de la o vârstă fragedă importanța igienei dinților.

Vizitele la medicul stomatolog sunt la fel de importante și pentru copil, la fel cum sunt și pentru adulți. Prin alegerea unui medic pedodont care să-i fie alături copilul, va crește nivelul de conștientizare pentru sănătatea orală.

Programează-te la pedodont prin Gumzzz și vei găsi clinica potrivită pentru copilul tău.

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.