Educație dentară

Îngrijirea dinților în sarcină – cele mai frecvente afecțiuni dentare la gravide

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare la gravide? Trebuie să acord o îngrijire specială danturii în timpul sarcinii? Există vreun risc asociat cu efectuarea tratamentelor dentare în timpul sarcinii? Tuturor acestor întrebări le oferim un răspuns în acest articol. Citește în continuare pentru a te informa. 

Îngrijirea dinților în sarcină

O sarcină implică multe responsabilități – și felul în care îți îngrijești dinții nu reprezintă o excepție. Pentru majoritatea femeilor, vizitele periodice la medicul dentist sunt sigure în timpul sarcinii, dar anunță medicul stomatolog în ce lună te afli atunci când îți faci o programare.

6 sfaturi pentru menținerea unei danturi sănătoase în timpul sarcinii:

  • Periază-ți dinții bine de două ori pe zi cu o pastă de dinți ce conține fluor.
  • Folosește ața dentară zilnic pentru curățarea spațiilor interdentare.
  • O dietă echilibrată. Dacă vrei gustări dulci, consumă-le cu măsură.
  • Vizitează medicul dentist în mod regulat pentru o curățare și un control profesional.
  • Dacă ai nevoie de ajutor pentru controlul plăcii bacteriere, medicul dentist îți poate recomanda o apă de gură potrivită.
  • Dacă îți e rău dimineața și ai stări de greață frecvente, încearcă să-ți clătești gura cu apă de gură pentru a opri acidul stomacului să îți atace dinții.

Cele mai frecvente întrebări stomatologice în perioada prenatală

Tratamentele dentare în timpul sarcinii – sunt sigure?

Îngrijirea dentară de rutină se poate face oricând în timpul sarcinii. Orice procedură urgentă poate fi făcută, de asemenea. Cu toate acestea, toate procedurile dentare elective ar trebui amânate până după naștere. Înainte de a te programa pentru o consultație stomatologică, consultă medicul obstetrician pentru a vedea dacă are măsuri de precauție/instrucțiuni speciale pentru tine.

Pot efectua radiografii dentare în timpul sarcinii?

Posibilitatea ca o radiografie în timpul sarcinii să provoace rău copilului nenăscut este foarte mică. În general, beneficiile informațiilor de diagnostic provenite de la o radiografie depășesc riscul potențial pentru un copil. Progresele tehnologice au făcut ca radiografiile să fie mult mai sigure astăzi decât în ultimele decenii.

Pot avea urma tratamente stomatologice ce necesită anestezic?

Dacă ai nevoie de o procedură dentară în timpul sarcinii, medicul dentist poate folosi anestezicul în siguranță pentru a amorți durerea. Trebuie să-ți informezi medicul dentist despre sarcină, astfel încât să poată alege anestezice adecvate.

Recomandări alimentare benefice în timpul sarcinii?

În timpul sarcinii, trebuie să acorzi o atenție mai mare alimentelor pe care le consumi. Acest lucru nu va ajuta doar la dezvoltarea sănătoasă a copilului, dar și la sănătatea mamei. 

Trebuie să îți mărești cantitatea zilnică de calciu în timpul sarcinii. Calciul suficient îți va proteja masa osoasă și va satisface nevoile nutriționale ale bebelușului în curs de dezvoltare.

Sursele bune de calciu alimentar includ produse precum: lapte, brânză, iaurt neîndulcit, lapte de soia fortificat cu calciu.

Vitamina D ajută organismul să utilizeze calciu. Sursele bune includ: brânza, peștele gras, cum ar fi somonul și ouăle.

Cele mai frecvente afecțiuni dentare la gravide

Cariile și eroziunile dentare

În timpul sarcinii, modificările hormonale pot crește aciditatea din gură, mai ales în perioada în care te confrunți cu stări de vomă și greață. Acidul gastric determină deteriorarea smalțului dentar, creând astfel o predispoziție pentru creșterea numărului cariilor. Un aport ridicat de zahăr, precum și scăderea atenției pentru îngrijirea dentară preventivă pot fi și ele cauze directe ale acestor afecțiuni.

Gingivita de sarcină

Aceasta este cea mai frecventă afecțiune dentară ce apare în timpul sarcinii, mai ales în luna a doua și a opta a sarcinii. Și gingivita de sarcină este cauzată de modificările hormonale și se manifestă cu sângerări accentuate ale gingiilor.  

Acordă o atenție deosebită oricăror modificări ale gingiilor Dacă apare sensibilitate, sângerare sau umflare a gingiilor în orice moment din timpul sarcinii, discută cu medicul stomatolog cât mai curând posibil.

Mobilitatea dentară

Ligamentele din gură se pot “lărgi” temporar în timpul sarcinii, ducând la o mișcare ușoară a dinților. Acest lucru nu cauzează pierderea dinților, dar poate fi alarmantă. Alte condiții pot duce la pierderea dinților, deci este o idee bună să verifici acest lucru cu un medic stomatolog.

Tumorile gingivale benigne (granulomul de sarcină) apar aproximativ la 5% dintre femeile gravide. Aceste tumori pot crește până la 2 centimetri în diametru și apar în general la nivelul gingiei dinților frontali, în zona maxilară. Cauza acestor leziuni o reprezintă un răspuns exagerat al organismului la bacteriile din cavitatea bucală. Tratamentul se poate face prin detartraj și periaj profesional, iar în cazurile în care durerile sunt puternice se va efectua extirparea. În multe cazuri, granulomul de sarcină se retrage după naștere, însă o vizită la medicul stomatolog este cel mai bun sfat pe care ți-l putem oferi. 

Programează-te online pentru un consult stomatologic prin Gumzzz și asigură-ți o sănătate orală bună în timpul sarcinii! 

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.