Educație dentară

Implantul dentar versus puntea dentară, ce ți se potrivește?

Implantul și puntea dentară sunt două dintre cele mai frecvente soluții pe care medicii dentiști le recomandă pacienților care au pierdut unul sau mai mulți dinți. Indiferent de numărul de dinți pierduți, se creează un dezechilibru estetic și funcțional la nivelul arcadelor, cu impact negativ asupra sănătății dentare, făcând dificilă igienizarea corectă, mestecarea alimentelor și provocând blocaje sociale pacientului.

Conform unui studiu efectuat în 2018 cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, peste 70% dintre români au cel puţin un dinte lipsă, așadar, în țara noastră, reabilitarea orală este un demers ce ține de recuperarea sănătății.

Ce e implantul dentar? 

Structura de dedesubt a unui dinte este mai completă decât cunoaștem noi, ca simpli pacienți. Când această structură întreagă – care include os, ligamente și nervi – este îndepărtată, este afectată toată zona.

Un implant dentar înlocuiește această structură cu un “stâlp metalic” (numit șurub), de obicei unul din titan, care este biocompatibil cu organismul. Pe parcursul a câteva luni, noul os ar trebui să crească în jurul implantului. La două-trei luni după ce zona asupra căreia s-a intervenit chirurgical s-a vindecat, poate fi realizată etapa de protezare finală, respectiv cimentarea coroanelor pe implant. 

Dacă vrei să înțelegi mai multe despre cum funcționează și ce este un implant dentar, poți citi acest articol de pe blogul nostru ce răspunde multor întrebări frecvente despre acest subiect.

Implantul dentar – puncte tari și puncte slabe

Puncte tari:

 • Durata de viață a unui implant este extrem de îndelungată, un implant calitativ și bine îngrijit poate să te țină pentru totdeauna
 • Eliminarea necesității tratării dinților învecinați
 • Estetica și funcționalitatea implanturilor sunt excelente
 • Nu necesită o atenție sporită, doar îngrijire adecvată, conform instrucțiunilor medicului stomatolog
 • Implanturile dentare nu se cariază

Puncte slabe:

Ce e puntea dentară?

Puntea dentară este o lucrare protetică care are rolul de a acoperi estetic golul unui dinte lipsă, sprijinindu-se pe dinții vecini sănătoși. 

Puntea este compusă din elementele de agregare, cu ajutorul cărora se sprijină pe dinții vecini, și din corpul punții, care înlocuiește dinții absenți. Procesul prin care puntea dentară este fixată implică șlefuirea dinților vecini. Din cauza acestui lucru, dinții sănătoși sunt afectați și vor necesita o coroană. 

puntea dentară

Puncte tari și puncte slabe ale reabilitării orale cu punte dentară

Puncte tari:

 • Principalul avantaj este faptul că această soluție e una dintre cele mai rentabile metode de înlocuire a dinților lipsă
 • Nu necesită adiție osoasă
 • Sunt necesare un număr redus de ședințe stomatologice pentru finalizarea procedurii (o punte dentară poate fi realizată în două ședințe)
 • Asigură o soluție estetică satisfăcătoare

Puncte slabe:

 • Durata de viață a unei punți este limitată. În medie, o punte dentară ține 10 ani. 
 • Dinții pe care se sprijină punțile dentare sunt afectați de această soluție de tratament, necesitând șlefuirea
 • Dinții pe care se sprijină puntea sunt susceptibili de carii
 • O punte dentară necesită conectarea a cel puțin 3 elemente pentru a înlocui spațiul edentat, iar igienizarea spațiului dintre elemente este dificil, periajul și ața dentară fiind insuficiente 
 • Dacă o punte nu este întreținută în mod corespunzător, poate duce la pierderea unor dinți suplimentari

Ce tratament ți se potrivește mai bine?

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a alege tratamentul potrivit pentru tine este să discuți cu medicul stomatolog despre opțiunile pe care ți le recomandă în funcție de dantura ta și obiceiurile pe care le ai. 

Medicul dentist este ușor de găsit întrucât Gumzzz – platforma online ce conectează pacienții cu medicii stomatologi de pretutindeni – îți pune la dispoziție multiple alegeri în funcție de orașul în care locuiești. Pe lângă asta, poți consulta lista de medici a fiecărei unități stomatologice pentru a găsi dentiști specializați în implantologie. În cazul în care prețul acestor proceduri îți este necunoscut, poți oricând consulta lista de prețuri disponibilă pentru fiecare clinică sau cabinet listată pe Gumzzz. 

Vezi prețurile pentru implantul dentar aici și filtrează-ți rezultatele în funcție de orașul în care locuiești cu ajutorul filtrelor de rezultate disponibile în partea stângă a ecranului. 

Alege să-ți tratezi problemele stomatologice în loc să le amâni. Tratează-ți un dinte, salvează-ți un zâmbet! 

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.