Educație dentară

Gingivoplastia sau remodelarea gingivală: intervenții minore pentru creșterea încrederii

Gingivoplastia sau remodelarea gingivală pentru zâmbetul mult dorit

Aspectul plăcut al zâmbetului nu înseamnă pentru toată lumea același lucru. De multe ori, un zâmbet alb perlat nu este la fel de dorit ca un zâmbet unde dinții, gingia și linia buzei sunt armonios aliniate. Acest lucru poate fi atins în cabinetul stomatologic, printr-o intervenție minoră. Gingivoplastia, cunoscută și cu denumirea de reconturare sau remodelare gingivală, este o procedură care schimbă aspectul gingiilor și poate crea estetică la nivelul întregii fețe. 

Ce este remodelarea gingivală?

Remodelarea gingiei, implică schimbarea formei gingiilor pentru a oferi o formă a zâmbetului mai plăcută din punct de vedere estetic. Dacă gingiile arată inegal sau dacă acoperă prea mult sau prea puțin dinții, ai putea lua în considerare remodelarea gingiei pentru a-ți înfrumuseța zâmbetul. De obicei, conturarea gingiilor nu este necesară din punct de vedere medical și se efectuează numai pentru a îmbunătăți estetica dinților și gingiilor.

Ce presupune reconturarea gingivală?

Dacă aveți un „gummy smile” – ceea ce înseamnă că dinții tăi par mici din cauza țesutul excesiv al gingiei – medicul specialist în chirurgie dento-alveolară poate elimina excesul de țesut gingival și recontura gingia și dinții. „Gummy smile” apare la aproximativ 10% din populația tânără cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. De obicei, apare mult mai mult la femei decât la bărbați.

Reconturarea gingiilor este o procedură, realizată de un medic dentist specialist chirurg. Procesul de conturare a gingiei implică tăierea sau îndepărtarea excesului de țesut gingival din jurul dinților. Dacă suferi de recesiunea gingiei (retracție gingivală ca urmare a unei afecțiuni parodontale), procedura implică și reconstrucția țesutului gingival.

Când este necesară gingivoplastia din punct de vedere medical?

De multe ori, conturarea gingivală se efectuează în scopuri cosmetice. Dar există momente în care poate fi o necesitate medicală. Dacă suferi de o boală parodontală, conturarea gingiilor poate fi o opțiune de tratament. Dar medicul dentist va încerca mai întâi să trateze afecțiunea parodontală cu tratamente non-chirurgicale. Laserul dentar este un tratament sigur, noninvaziv și modern de a trata o afecțiune la nivelul gingiilor și țesuturile moi înconjurătoare dintelui. 

Intervenția de conturare a gingiei se pot efectua ca parte a altor proceduri periodontale necesare, cum ar fi prelungirea coroanei dintelui, reducerea buzunarelor gingivale sau în cazul procedurilor de regenerare osoasă.

Reconturarea gingiei: recuperare

În ziua operației, ar trebui să te odihnești și să îți limitezi activitățile. Poate dura câteva zile sau săptămâni până la vindecarea completă a gingiilor. Medicul dentist îți va oferi indicații specifice despre ceea ce trebuie să faci pentru a ajuta în procesul de recuperare. Iată câteva sfaturi generale pentru a te ajuta să treci cu bine prin perioada de recuperare:

  • Poți calma durerea luând analgezicele recomandate de medicul stomatolog.  
  • Consumă alimente moi și reci, cum ar fi ouă, paste, iaurt, brânză, legume moi în primele câteva zile după operație. Evită alimentele picante și cu semințe, până când gingiile s-au vindecat complet.
  • Urmează instrucțiunile medicului dentist despre când și cum să-ți speli dinții după intervenție.

Cum mă programez la un specialist?

Gumzzz este platforma prin care te poți programa la peste 150 de clinici și cabinete dentare din toată țara. Îți punem la dispoziție peste 800 de medici dentiști specializați în toate ramurile stomatologiei moderne. Programează-te la o consultație în câteva minute!

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.