Educație dentară

Dentofobia: cum apare și care sunt metodele prin care o putem elimina?

Sănătatea orală este o componentă importantă care contribuie la menținerea sănătății generale. Prin atenția sporită pe care o acordăm îngrijirii orale, contribuim, în egală măsură, la menținerea unei vieți echilibrate.

Când vorbim despre o îngrijire optimă a sănătății orale, ne referim la:

 • Ritualul de igienizare acasă, prin periajul de două ori pe zi (dimineața și seara), folosirea aței dentare și a apei de gură;
 • Vizitele periodice la medicul stomatolog de două ori pe an. În cazul în care există alte probleme dentare, precum sensibilitatea dentară sau dureri care ar putea semnala cariile dentare, medicul dentist va propune pacientului un plan de tratament personalizat, cu vizite atent planificate până la tratarea tuturor problemelor dentare. 
 • Dieta alimentară echilibrată: alimentele consumate de-a lungul unei zile au un rol important pentru a menține sănătatea dinților. Este important să consumăm alimente bogate în calciu, fosfor, vitaminele D, C, A, K. Nu în ultimul rând, reducerea consumului de alimente dure (nuci, alune, bomboane, caramele etc), care pot afecta dinții și consumul limitat de băuturi carbogazoase. 

Vizita la medicul stomatolog trebuie să fie un obicei inclus în rutina fiecărei persoane, pentru a contribui la un zâmbet sănătos. Cu toate acestea, există un număr destul de mare de oameni care privesc vizita la dentist cu reticență, având o reală frică de tot ce înseamnă stomatologie.

Frica de dentist poartă numele de dentofobie și este o problemă care afectează populația din diferite țări. Aproape 15% dintre oameni ajung să experimenteze dentofobia, indiferent de vârstă.

Dentofobia este des întâlnită, manifestându-se diferit, în funcție de fiecare persoană. Pentru anumite persoane, dispare odată ce ajung în cabinetul stomatologic, prin încrederea dobândită în medicul stomatolog. Pentru celelalte persoane care se confruntă cu dentofobia, tind să amâne programările de rutină, ajungând la cabinetul stomatologic doar când problemele sunt deja severe și le afectează nu doar sănătatea orală, ci și pe cea generală. 

Dentofobia apare din cauza mai multor factori, de regulă, de natură psiho-emoțională, de pe urma experiențelor anterioare neplăcute la cabinetul stomatologic: 

 • Durerea: rămâne una dintre cele mai răspândite cauze prin care se ajunge la dentofobie. Adesea, stomatologia este asociată cu durerea în sine, prin faptul că, după fiecare procedură stomatologică ar trebui să simți durere. Însă, majoritatea procedurilor, astăzi, sunt efectuate fără durere.
 • Trauma emoțională: poate apărea încă din copilărie, rămânând chiar și în perioada maturității. Aproape 30% dintre persoane susțin că frica a început din copilărie, fie prin tratamentele efectuate fără anestezie locală sau prin lipsa informării asupra procedurilor realizate.
 • Frica de ace: se instalează atunci când medicul stomatolog recurge la anestezie pentru ca tratamentele efectuate să fie fără durere. Conduce și către frica pacienților de a-și pierde controlul când se văd pe scaunul stomatologic

Stomatologia laser reprezintă o soluție prin care sunt eliminate acele dentare pentru anumite tipuri de proceduri: parodontita, tratamentul canalului radicular, odontoterapie, implantologie.

În amplificarea dentofobiei contribuie și anumite senzații care sunt simțite în ziua programării. Printre acestea, se numără:

 • Sunetele de la instrumentele pe care le folosește stomatologul: turbina dentară, care are turații foarte mari, funcționând cu aer comprimat, declanșând senzația de frică pentru pacienții care manifestă dentofobie, din cauza zgomotului produs.
 • Mirosul din cabinetul stomatologic: rezultat ca urmare a utilizării soluțiilor de igienizare și curățare sau a eugenolului. Acesta din urmă este o substanță specială, indispensabilă în prepararea pastelor necesare în obturații sau tratamentele de canal. În ultimii ani, soluțiile dezinfectante și-au păstrat eficiența, dar mirosul este mult mai plăcut și atenuat. 

Dentofobia poate deveni o frică inconștientă, cu efecte negative asupra întregii stări generale, manifestându-se prin stări necontrolate, cum ar fi:

 • Insomnia instalată înainte de programere;
 • Stări anxioase care se declanșează în cabinetul stomatologic și care nu pot fi controlate sub niciun fel;
 • Plâns necontrolat la gândul că va urma o programare la medicul stomatologic. 

Dentofobia este o frică care trebuie învinsă pentru a nu se ajunge în situații în care problemele dentare pot afecta sănătatea pe termen lung a pacientului. Spre exemplu, cariile severe pot conduce spre extracția dinților, dar și spre afecțiunile parodontale care reprezintă principala cauză a pierderii dinților în rândul adulților din întreaga lume.

Ți-am pregătit un articol unde găseși mai multe informații despre cariile dentare și metode surprinzătoare prin care le poți evita.

Soluții de a elimina dentofobia

Dacă îți dorești să ai ai grijă corect de sănătatea ta orală, dar te confrunți cu dentofobie, există modalități prin care poți s-o atenuezi, până când va dispărea complet:

 • Încearcă să vorbești cu medicul stomatolog despre frica pe care o ai. Acesta te va ajuta să înțelegi ce probleme ai și cum vor fi tratate. De altfel, te va ajuta să îți construiască încrederea că nu există pericole.
 • Concentrează-te pe alte lucruri când ajungi în cabinetul stomaologic. Deși mirosul și spațiul în sine îți vor accelera frica, încearcă să asculți muzică până ajungi la cabinet, iar cât timp îți aștepți programarea, gândește-te la amintiri fericite care să te îndepărteze de gândul dentofobiei.
 • Exerciții de respirație și relaxare înaintea programării. Te vor distrage de la gândul asupra fricii pe care o ai de ace, miros sau dentist.
Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.