Educație dentară

Cum realizezi igienizarea orală în timpul tratamentului ortodontic?

Pentru că igiena și felul în care arată dinții ne influențează întreaga sănătate și felul nostru de a ne simți, este recomandat să luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura că avem un zâmbet sănătos care ne oferă încredere.

Dacă ne confruntăm cu alinierea incorectă a dinților pe arcadă, spații interdentare largi sau dinți strâmbi, soluția pentru a obține un zâmbet perfect și mai multă încredere, o reprezintă tratamentul ortodontic, adică purtarea unui aparat dentar.

Tratamentul ortodontic ne ajută atât din punct de vedere estetic (prin corectarea poziției dinților și alinierea lor pe arcadă), cât și funcțional (dezvoltarea și funcționarea normală a oaselor maxilare și a mușcăturii – ocluziei).

Când urmezi un tratament cu aparat dentar, pe lângă aspectele estetice în timpul purtării aparatului ortodontic, te gândești la impedimentele care pot apărea în realizarea corectă a ritualului de igienizare a cavității bucale.

Purtătorii de aparat dentar trebuie să acorde o atenție sporită pentru a se asigura că igienizarea dinților este realizată corect, prevenind apariția cariilor sau a depunerii excesive de tartru. De asemenea, se acordă importanță și igienizării aparatului în sine. Chiar dacă este un proces mai migălos, realizarea lui corectă este extrem de importantă pentru menținerea sănătății zâmbetului.

64% dintre oameni cred că aspectul dinților contribuie la o mai bună stimă de sine, iar 92% dintre adulții care și-au îndreptat dinții au raportat că îmbunătățirea încrederii a fost principalul motiv pentru realizarea procedurii.

Pe gumzzz.com, găsești un articol care să te ajute să înțelegi și rolul aparatului dentar pentru copii, beneficiile resimțite de tratamentul ortodontic încă de la o vârstă fragedă.

Etapele ritualului de igienizare orală pentru purtătorii de aparat dentar:

 • Folosește aceeași cantitate de pastă de dinți (de mărimea unui bob de mazăre) pentru periaj;
 • Poziționează periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de gingii;
 • Cu ușurință, folosește mișcări circulare pentru a curăța atât dinții, cât și aparatul dentar;
 • Periază corect toată suprafața cavității bucale;
 • Timpul necesar este de minimum 2 minute pentru periaj (dar poate fi prelungit pentru a se asigura o curățare corectă);
 • Nu uita de curățarea limbii, pentru a fi eliminate complet toate bacteriile.

După realizarea acestor pași, este indicată folosirea unei periuțe interdentare, pentru a te asigura că periajul a fost finalizat cu succes. Aceste periuțe interdentare au scopul de a-ți asigura o curățare corectă, chiar și în zonele greu accesibile. De asemenea, la fiecare 3 sau 4 luni, medicul ortodont îți va recomanda programarea unor sesiuni periodice de periaj pentru purtătorii de aparat dentar.

În cazul în care te confrunți cu probleme legate de cum ar trebui realizat corect procesul igienizării dinților cât porți aparat dentar, discută cu medicul ortodont pentru a-ți explica cum trebuie realizat întreg procesul, acasă.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi în timpul tratamentului ortodontic:

 •  Începe prin a-ți peria suprafața vizibilă a dinților

Pornește prin a peria suprafața vizibilă a dinților și prin a curăța cu atenție brakeții. Este primul pas care stă la baza rutinei de curățare.

 • Continuă cu partea interioară a dinților

Partea interioară a dinților necesită aceeași atenție în curățare, chiar dacă pe suprafața anterioară nu există brakeți. Prin mișcări circulare, periază atent întreaga suprafață pentru a elimina orice formă de reziduuri alimentare.

 • Creează-ți obiceiul igienizării dinților după fiecare masă

Este ușor să dai vina pe aparatul dentar când vine vorba de omiterea periajului. Prin urmare, creează-ți un obicei ca, după fiecare masă, să te asiguri că nu există resturi alimentare rămase între brakeți, ajutându-te și de periuța interdentară.

 • Crește durata periajului – de la 2 minute la 3 minute

Când porți aparat dentar, este vital să acorzi ceva mai mult timp periajului, pentru a te asigura că ai curățat fiecare zonă a cavității bucale.

Prin creșterea timpului de la 2 minute la 3 minute, te asiguri că, prin mișcări lente, igienizezi corect și complet toate suprafețele dinților, inclusiv brakeții.

 • Nu uita de ața dentară

Pare un lucru imposibil, dar ața dentară este importantă și în timpul tratamentului ortodontic. Întotdeauna folosește mișcări ușoare pentru a curăța în jurul brakeților.

Utilizează ața dentară cu grijă, pentru a nu răni gingiile. Apoi, folosește o dimensiune de aproximativ 45 de cm, iar cu mișcări înainte-înapoi, introdu ața dentară între dinți. Când ața dentară ajunge la nivelul gingiei, curbeaz-o în jurul dintelui în forma unui C.

 • Folosește apa de gură

Pe lângă ața dentară, nu uita nici de apa de gură. Este un pas esențial fiindcă poate elimina și cele mai mici resturi alimentare care au rămas între dinți și aparatul dentar. În plus, îți împrospătează respirația. 

 • Verifică de două ori înainte de a termina

Înainte de a declara încheiată igienizarea dinților, uită-te în oglindă pentru a fi sigur că totul a decurs bine și fiecare dinte a fost corect periat. Acest pas te poate ajuta să îți evaluezi efortul și să să îți îmbunătățești rutina de îngrijire, în cazul în care nu ai realizat-o corect. 

Dacă nu ai realizat încă vizita la medicul ortodont, Gumzzz te ajută să te programezi simplu și rapid la una dintre clinicile stomatologice partenere din platformă. Astfel, îți poți alege medicul ortodont care să te ajute pe tot parcursul tratamentului ortodontic, de la planul de tratament, până la controalele specifice.

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.