Educație dentară

Ce trebuie să știi despre implanturile dentare

De ce aș avea nevoie de un implant dentar?

Până la 64 de ani, adulții pierd în medie un număr de 7 dinți, conform unui studiu efectuat de NIDCR.

Implanturile dentare îmbunătățesc radical viața pacienților datorită faptului că restabilesc estetica și funcțiile dentare ale dinților naturali.

Igiena orală necorespunzătoare, cariile netratate sau traumatismele dentare sunt principalele motive pentru care o persoană ar putea lua în considerare un implant dentar. Indiferent dacă îți lipsesc unul, doi sau mai mulți, acest lucru îți poate afecta viața socială, încrederea și sănătatea pe termen lung.

Unul dintre beneficiile majore ale implantului dentar este acela că are o rată de succes de peste 97% la nivel mondial (potrivit news-medical.net) și este singura soluție care redă deopotrivă estetica și funcționalitatea dintilor chiar și pentru toată viața.

Ce este un implant dentar?

Pentru a înțelege implanturile dentare, trebuie să știi că acesta este format din trei elemente: șurubul (implantul propriu-zis), bontul protetic și coroana.

  • Șurubul – Un implant dentar este o piesă din titan sau din zirconiu, în general sub formă de șurub. Are scopul de a crea o rădăcină artificială în osul maxilar sau mandibular, în care lipsesc un singur dinte natural sau mai mulți dinți.
  • Bontul protetic – Al doilea element al reconstrucției dentare este bontul protetic. Acesta reprezintă legătura dintre implantul ce a fost inserat și dintele artificial ce urmează să fie aplicat.
  • Coroana dentară – Ultimul element al implantului este reconstrucția artificială a dintelui lipsă, coroana. Aceasta arată și se simte ca un dinte natural

Procesul prin care treci: la ce să te aștepți?

Cu siguranță că, înainte de a opta pentru această intervenție, ai întrebări cu privire la implantul dentar, iar noi suntem aici să-ți oferim câteva informații generale ce-ți pot fi utile.

Înainte de intervenție

Consultația

Dentistul îți va face o examinare completă. Vei avea nevoie de radiografii și vei discuta cu medicul stomatolog despre opțiunile pe care le ai în ceea ce privește cele 3 elemente menționate mai sus.

Există mai multe tipuri de implanturi: acestea sunt caracterizate în mare parte în funcție de producător, cele mai renumite branduri fiind Megagen, bredent, Straumann, Zimmer sau Nobel Biocare. Poți citi mai mult detalii despre ele aici. În ceea ce privește bontul protetic, prețul acestuia diferă în funcție de producător, iar prețul unei coroane variază în funcție de materialul din care este realizată (ceramică, zirconiu, metalo-ceramică). Cu ajutorul Gumzzz, poți să investighezi mai amănunțit prețurile acestora: pentru prețurile unei coroane dentare pe implant click aici, iar pentru prețurile implanturilor, click aici.

Pe lângă aceste informații, vei primi și un set de recomandări de care să ții cont înainte de efectuarea intervenției. De exemplu, dacă ești fumător, va trebui să renunți la fumat înainte cu una-două săptămâni înainte de intervenție și să menții această restricție și câteva săptămâni după intervenție.

Analizele necesare

Un alt factor important în reușita intervenției cu implant dentar îl reprezintă starea de sănătate generală a pacientului. Există o serie de boli – precum bolile vasculare, diabetul zaharat, osteoporoza etc. – care pot influența succesul unui implant dentar. Așadar, va fi necesar să realizezi un set de analize. Bineînțeles, aceste aspecte le vei discuta cu medicul stomatolog, iar el îți va furniza lista exactă de analize pe care trebuie să le efectuezi.

Asanarea cavității bucale

Înainte de intervenția chirurgicală, trebuie să se efectueze asanarea cavității bucale. Acest lucru presupune o igienizare totală, incluzând detartraj, periaj profesional și air-flow. Acasă, pacientului îi e recomandat să folosească o apă de gură cu clorhexidină 0,12%, fără alcool.

Intervenția propriu-zisă

Implanturile sunt de obicei inserate în os sub anestezie locală. După finalizarea intervenției, gingia este cusută cu fire resorbabile. Iar dacă medicul a ales sutura cu fire clasice, în termen de 7-14 zile vei merge la cabinet pentru a fi înlăturate. Oricum, a doua zi după intervenție, medicul te va chema pentru a se asigura ca totul este în regulă.

După intervenție

Intervenția cu implant dentar este o procedură sigură și, de cele mai multe ori, fără complicații post-intervenție. Cu toate acestea, este important să rețineți că puteți avea reacții adverse. Durerea este una dintre cele mai frecvente reacții adverse. Anestezia folosită în timpul operației va amortiza durerea. În cele mai multe cazuri, poate apărea durerea locală, dar aceasta nu are o intensitate care să-ți afecteze activitățile zilnice și poate fi ținută sub control cu medicamente antiinflamatoare prescrise de medicul dentist. De altfel, ea dispare, de regulă, în maximum 72 de ore.

După intervenție, cel mai probabil că medicul dentist vă va prescrie ce medicamente ați putea lua în caz de durere, iar acesta e cel mai bun sfat pe care vi-l putem da: întrebați medicul după ce ați avut intervenția ce medicamente puteți lua, mențineți legătura cu el în perioada imediată operației.

Un alt efect secundar comun este umflarea feței, iar aceasta este o reacție naturală la intervenția chirurgicală. Umflarea este foarte probabil să apară în jurul locului inciziei și va dispărea în câteva zile. Poți utiliza gheață pentru a reduce umflătura.

De asemenea, poți avea vânătăi după operație. Este posibil să observi vânătăi pe obraji. Chirurgia poate provoca, de asemenea, vânătăi interne. Sângerările ușoare în primele zile de după implant sunt normale și nu trebuie să te sperii. Gingiile tale sunt într-un proces de vindecare și acest lucru va dura o perioadă.

Discută cu medicul despre toate măsurile pe care le poți adopta pentru a avea o recuperare rapidă și fără complicații. De altfel, medicul dentist îți va recomanda metodele optime de a-ți igieniza dinții acasă în această perioadă și îți va răspunde în detaliu la toate întrebările.

Prin Gumzzz îți punem la dispoziție accesul către clinici și cabinete din orașul tău ce au medici competenți și bine pregătiți. Astfel, dacă ai nevoie de un stomatolog, prin Gumzzz poți să te informezi în legătură cu toate aspectele ce te-ar putea interesa: prețurile procedurilor, competențele medicilor, adrese, programe, fotografii din unitatea stomatologică, recenzii etc. Toate acestea sunt prezentate pe o platformă ușor de utilizat, ce are o căsuță de chat integrată pentru a ți se răspunde la orice întrebare. Ce mai aștepți? Recuperează-ți zâmbetul cu Gumzzz!

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.