Îngrijește-ți zâmbetul - Prevenție

8 mituri despre îngrijirea dinților

Îngrijirea dinților într-un mod corect ar trebui să fie o prioritate, însă există câteva mituri foarte răspândite despre acest subiect încât am început să le considerăm realitate și s-ar putea să procedăm greșit fără să ne dăm seama.

1. Periajul puternic curăță mai bine dinții

Periajul puternic nu îți face dinții mai curați, dar poate duce la abraziune. Abraziunea înseamnă deteriorarea suprafeței dure a dinților cauzată de periajul incorect. Aceasta poate cauza  sensibilitate dentară. Iar atunci când vine vorba despre periajul dinților, tehnica pe care o aplici contează mai mult decât forța cu care realizezi procedura de igienizare manuală sau electrică.

Fii atent să-ți periezi dinții corespunzător și să folosești apă de gură și ață dentară. Acestea sunt metodele cele mai eficiente pentru a-ți curăța dinții.

Pentru a te asigura că realizezi un periaj dentar corect acasă:

  • Înclină periuța în unghi de 45 grade față de gingii
  • Cu mișcări blânde, executate din încheietură, mișcă periuța pe suprafața dintelui de sus în jos, de la gingie spre exteriorul dintelui pentru a te asigura că resturile alimentare sunt împinse către exterior și nu spre gingie. Curăță bine suprafața exterioară, suprafața interioară și suprafețele de contact ale dinților
  • Fiecare periaj are o durată de minimum 2-3 minute
  • Periajul de seară este cel mai important moment de igienizare a cavității bucale din zi
  • Folosește și metodele auxiliare de curățare, precum ața dentară (înainte de periajul propriu-zis), apa de gură și dușul bucal

2. Cariile sunt cauzate de consumul  ridicat de zaharuri

Majoritatea persoanelor consumă zilnic, în cantități variate, produse care conțin zaharuri sau care sunt realizate pe bază de zaharuri. Ce trebuie știut este faptul că nu consumul propriu-zis de alimente dulci favorizează apariția cariilor, ci faptul că nu ne igienizăm dinții imediat după consumul acestora. Pentru că, petrecând un timp mai mare în cavitatea bucală, zaharurile ingerate determină creșterea producției de acizi care acizi care “mănâncă” încet smalțul dinților, făcând dinții mai susceptibili de a dezvolta carii.

Ca măsură profilactică, pentru a te asigura că îți protejezi dinții, recomandarea specialiștilor este aceea de a consuma o cantitate suficientă de alimente pe bază de zahăr la o masă, o singură dată pe zi, și să igienizezi foarte bine gura după.

3. Ața dentară nu este neapărat necesară

Folosirea aței dentare zilnic, alături de un periaj corespunzător, ajută la prevenirea acumulării plăcii bacteriene și a tartrului. Folosirea aței dentare ajută la îndepărtarea resturilor alimentare depozitate interdentar (între dinți), prevenind astfel apariția cariilor și a altor complicații.

4. Cu cât ai dinții mai albi, cu atât sunt mai sănătoși

La fel cum părul are nuanță și textură diferită, exact același lucru îl observăm și în ceea ce privește textura, forma, dimensiunea și culoarea dinților naturali. Acestea sunt influențate de factori biologici, obiceiuri vicioase și obiceiuri alimentare. Așadar, dinții care nu sunt perfect albi, dar care sunt îngrijiți corespunzător, sunt perfect sănătoși. Estetica dinților rămâne o preocupare constantă a fiecăruia dintre noi, dar nu ar trebui să reprezinte factorul principal atunci când vorbim despre sănătate dentară.

Un indiciu al faptului că dinții noștri suferă îl reprezintă acumularea de tartru la nivelul gingiilor, gingiile inflamate și roșii, sângerările gingivale etc. De asemenea, există anumite alimente ce pătează dinții (cum ar fi cafeaua). De aceea, este indicat să vizităm medicul stomatolog pentru o igienizare profesională cel puțin o dată pe an.

5. Albirea dinților provoacă sensibilitate

Mitul dinților distruși de albirea dentară este unul de largă circulație și rezistent în timp. Sigur că, în primii ani în care au apărut produsele de albire a dinților acasă, au apărut și riscurile cauzate de neexecutarea corectă a procedurii și nesupravegherea procesului de către un specialist.

Iar dacă ne întoarcem în prezent, medicii dentiști folosesc acum metode de albire sigure și non-acide de albire profesională a dinților, în cabinet, asigurându-se că țesuturile moi (gingiile) sunt protejate pe parcursul procedurii, făcând, astfel, albirea dinților o metodă sigură și eficientă care oferă luminozitate zâmbetului.

6. Nu-ți peria dinții dacă îți sângerează gingiile

Sângerarea gingiilor este un semn clasic al inflamației gingiilor, cunoscută clinic sub numele de gingivită și care reprezintă stadiul incipient al unei afecțiuni parodontale. Sângerarea este cauzată de depunerea plăcii bacteriene în zona liniei gingivale și este determinată de o igienă orală necorespunzătoare și deficitară. De aceea, este important să ne igienizăm corect dinții în fiecare zi, de cel puțin 2 ori pe zi, să utilizăm metodele auxiliare de curățare și să programăm o vizită periodică, o dată la 6 luni, la medicul dentist pentru controlul de rutină și pentru igienizarea profesională în cabinet.

7. Un dinte care are o plombă nu necesită un tratament suplimentar

Dacă observi că ai o sensibilitate la nivelul dinților care au plombe, cu siguranță ei nu mai sunt protejați în condiții optime. E posibil ca marginile plombei să nu mai adere foarte bine la dinte și în această zonă să se fi infiltrat placă bacteriană. În timp, ea poate conduce la apariția cariilor în jurul plombei existente sau chiar sub ea. De îndată ce apar simptome neplăcute, îți recomandăm să nu amâni vizita de rutină la cabinetul dentar pentru a nu lăsa problemele să se agraveze și să afecteze negativ  și alți dinți sau chiar sănătatea generală.

8. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca pastă pentru albirea dinților

Folosirea zilnică a bicarbonatului de sodiu pentru curățarea dinților poate fi foarte dăunătoare, căci bicarbonatul este foarte abraziv şi afectează smalţul dinţilor. Recomandare medicilor dentiști este aceea de a evita realizarea procedurii de albire dentară prin utilizarea de metode neconvenționale, altele decât cele din cabinet, precum albirea cu lămâi sau cu ajutorul căpșunelor. Soluția pe care o sugerăm este, în primul rând, o vizită la medicul stomatolog pentru un detartraj și un periaj profesional. Ceea ce poți face tu acasă este periajul de două ori pe zi, alături de apă de gură și ață dentară, iar asta este suficient. Iar dacă îți dorești, totuși, din considerente estetice, dinți mai albi decât nuanța naturală, te poți sfătui împreună cu medicul dentist în legătură cu varianta optimă de realizare a procedurii, având în vedere fondul dinților tăi.

Prin Gumzzz, ai acces la cabinete și clinici stomatologice cu dentiști bine pregătiți, care sunt gata să îți răspundă la orice întrebare. Nu ezita să-ți faci o programare pentru o consultație și să discuți deschis cu medicul despre tot ce te interesează. Fii transparent cu problemele dentare pe care le ai pentru a primi răspunsuri avizate despre sănătatea ta orală.

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.