Educație dentară

8 lucruri pe care dentistul tău vrea să le știi

Dentistul tău vrea, în mod cert, ca zâmbetul să-ți fie sănătos pe termen lung. Chiar dacă nu este prezent întotdeauna pentru a-ți aduce aminte de unele lucruri pe care trebuie să le faci periodic, Gumzzz este gata s-o facă. Iată 8 lucruri despre care medicul dentist vrea să fii informat:

 1. Orice stare anxioasă sau frică în legătură cu dentistul din trecut poate fi depășită

Conform studiilor, aproape 80% dintre adulții din țările dezvoltate simt disconfort înainte de tratamentul dentar, iar 20% declară că sunt speriați de tratamentul dentar.

Medicii stomatologi știu că majoritatea pacienților au un anumit nivel de anxietate când vine vorba despre vizita la cabinet. Această frică este cauzată, în principal, de sunetele asociate instrumentelor stomatologice, experiențelor anterioare neplăcute sau de opiniile și experiențele subiective ale celorlalți cu privire la acest subiect. 

Cu toate acestea, medicii parteneri Gumzzz empatizează cu pacienții și le înțeleg temerile, fiind gata să trateze chiar și frica de dentist pentru a-ți reda sănătatea și frumusețea zâmbetului. 

 1. Niciun disconfort sau durere de dinți nu trebuie ignorată

Majoritatea tratamentelor stomatologice pot avea o durată mai scurtă și o complexitate redusă, dacă pacientul se prezintă la dentist într-o fază incipientă. Pe lângă vizita de rutină, asigură-te că faci o vizită la stomatolog de îndată ce oricare dintre următoarele simptome apare:

 • Gingii inflamate sau care sângerează
 • Sensibilitatea dinților la stimulenți termici (rece/cald)
 • O obturație sau o coroană care cade sau se sparge 
 • Un dinte suferă o fractură sau este avulsionat (din cauza traumatismului se detașează din os)
 • Halitoza sau respirația neplăcută nu poate fi îndepărtată și devine deranjantă
 • Durere sau inflamații la nivelul cavității bucale
 • Uscăciunea gurii sau sindromul gurii uscate
 • Durere maxilară sau trismus (contracție spastică involuntară a mușchilor mandibulei, care împiedică deschiderea gurii)
 • O mușcătură incorectă ce provoacă dificultăți de masticație
 1. Un ritual complet de igienizare orală acasă ajută foarte mult

Periuța de dinți trebuie schimbată o dată la trei luni și este principalul tău ajutor pentru o cavitate bucală igienizată. Pe lângă aceasta, folosește ața dentară și apa de gură pentru a-ți asigura o rutină de îngrijire completă. Prin acest obicei, reușești să îți menții placa bacteriană sub control, lucru ce te-ar putea de multe probleme pe termen lung.

 1. Tratamentul de canal nu este dureros

Tratamentele de canal sunt realizate pentru a elimina infecția din interiorul dintelui care produce durerea insuportabilă resimțită de pacient. Datorită microscopului dentar și a anesteziei locale, intervenția este confortabilă și nedureroasă pentru pacient. La fel ca atunci când medicul realizează o obturație simplă.

 1. Gingivita și parodontoza pot fi și trebuie tratate

Conform World Health Organization, boala parodontală, care poate duce la pierderea dinților, este foarte frecventă, afectând aproape 10% din populația globală. De reținut e faptul că parodontoza este faza severă a bolii numită gingivită. Gingivita reprezintă faza incipientă, ușoară, ce poate fi tratată complet dacă pacientul vizitează medicul stomatolog din timp. Cauza principală a gingivitei este igiena dentară precară, deci asigură-te că vizitezi medicul stomatolog regulat și nu sari peste rutina de igienizare a dinților. Poți citi mai multe despre gingivită și parodontoză aici.

6. Screeningul de cancer oral este o investigație ce trebuie efectuată periodic

Există anumiți factori care favorizează instalarea cancerului oral. Printre aceștia regăsim:

 • Utilizarea tutunului de orice fel (țigări, trabucuri, tutun de mestecat etc.) 
 • Consumul intens de alcool;
 • Expunere excesivă a buzelor la soare;
 • Un virus cu transmitere sexuală numit virusul papilomului uman (HPV);

Screeningul de cancer oral se efectuează în cabinetul medicului stomatolog cu ajutorul unui aparat special și durează 3 minute. Este o procedură non-invazivă și permite medicului să detecteze anomalii la nivelul celulelor din cavitatea bucală. Fiecare dintre noi ar trebui să efectueze această acțiune profilactică cel puțin o dată pe an.

7. Ai nevoie de o igienizare profesională a dinților o dată la 6 luni

Un pachet de igienizare profesională cuprinde detartraj, periaj profesional și airflow. Toate aceste tehnici de curățare în profunzime a dinților și gingiilor sunt un mod eficient de prevenție a afecțiunilor stomatologice. Niciuna dintre aceste proceduri nu este dureroasă și se poate efectua într-o singură vizită la stomatolog. De asemenea, Gumzzz îți pune la dispoziție ofertele stomatologice ale tuturor partenerilor de pe platformă chiar aici.

8. Vizitele stomatologice nu trebuie amânate

Pentru a-ți asigura o sănătate dentară îndelungată, cel mai important este să te prezinți la medicul stomatolog. Controalele regulate ajută la prevenirea cariilor, a cancerului oral, a bolilor gingivale și a altor afecțiuni de sănătate orală. Există o legătură strânsă între sănătatea cavității bucale și sănătatea întregului organism. Pentru a preveni bolile care sunt direct legate de cavitatea bucală, trebuie să diminuăm cât mai mult factorii de risc (tutunul, alcoolul, o igienă dentară precară) și să acordăm o atenție mai mare unei îngrijiri dentare adecvate. 

Deci, ești gata pentru o vizită la stomatolog? Programează-te online prin Gumzzz la oricare dintre clinicile și cabinetele noastre partenere. Ai peste 150 de opțiuni în toată țara, la doar un click distanță. 

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.