Educație dentară

7 mituri despre tratamentul de canal

Tratamentul de canal este o procedură dentară utilizată pentru a trata infecția din interiorul unui dinte. Pentru a înțelege mai bine ce presupune un tratament de canal, avem un articol aici care să îți ofere informațiile necesare pentru a te familiariza cu ceea ce presupune procedura. 

Teamă pacienților cu privire la un tratament endodontic (de obturare a canalelor) este generată atât de experiențele negative din trecut ale celor din jur, care au un grad ridicat de subiectivism, cât și de informațiile nevalidate medical care circulă pe internet. Există o serie de mituri des întâlnite în rândul pacienților despre această procedură stomatologică, mituri atât de comune încât au ajuns să fie confundate cu realitatea. 

Demontarea acestor mituri care înconjoară această procedură vă poate ajuta să luați mai ușor decizia de a vă programa la medicul endodont. 

  1. Tratamentele de canal sunt dureroase

Tratamentele de canal sunt realizate tocmai pentru a elimina durerea de la nivelul unui dinte care prezintă o carie profundă, a cărei infecții s-a extins în interiorul dintelui (afectând nervii și pulpa dentară). Odată cu utilizarea tehnologiei dentare de ultimă oră, alături de anestezie, un tratament de canal este la fel de confortabil și nedureros ca obturația dentară (plomba).

  1. Beneficiile tratamentelor de canal sunt temporare

Cu o igienă dentară bună, un tratament de canal corect realizat poate dura o viață fără probleme. O meta-analiză a succesului endodontic concluzionează că rata de succes a terapiei endodontice este de 90% pentru tratamentele de canal cu microscopul dentar – cea mai modernă metodă de tratament endodontic. Precizia este dată de capacitatea foarte mare de augmentare a interiorului dintelui, permițând medicului să curețe complet canalele de infecție. 

  1. Tratamentele de canal necesită o mulțime de vizite la stomatolog

Un tratament endodontic modern, la microscop, se efectuează într-o singură ședință, în cazuri excepționale fiind nevoie de o a doua ședință. 

  1. Coroanele dentare cauzează nevoia tratamentelor de canal

Mulți oameni cred că o coroană dentară înseamnă că dintele va avea nevoie în cele din urmă de un tratament de canal. Coroanele nu cauzează necesitatea tratamentului de canal. De fapt, lucrurile stau exact invers. Atunci când dintele prezintă carie profundă cu infecție în interior, după realizarea tratamentului de canal, dintele fragil este îmbrăcat cu o coroană dentară tocmai pentru a-l proteja și a-i reda cele 2 funcții pierdute: rezistență și estetică

  1. Extracția este o alternativă bună la tratamentul de canal

Indiferent de  soluțiile moderne existente pentru înlocuirea unui dinte lipsă, un dinte natural rămâne cea mai bună opțiune, iar păstrarea danturii naturale ar trebui să fie prioritatea tuturor pacienților. Un tratament de canal nu este numai rentabil, ci vă permite să vă păstrați dintele natural. 

  1. Absența durerii înseamnă că un tratament de canal nu este necesar

Pentru mulți pacienți, durerea puternică este un semn că trebuie să se prezinte la stomatolog. Uneori, nervul unui dinte moare, împiedicându-vă să simțiți durere. În acest caz, o infecție poate fi adesea depistată cu ajutorul unei radiografii dentare. De asemenea, lăsată netratată sau tratată medicamentos acasă fără recomandări avizate, dintele poate deveni mobil și se poate desprinde de pe arcadă dentară. Moment în care soluția de restaurare se va realiza cu ajutorul implantului dentar.

  1. Chiar și cu un tratament de canal, dintele va trebui retratat

Dacă dintele este tratat corespunzător de către un medic stomatolog specialist în endodonție, vă mențineți o igienă orală bună și vizitați medicul dentist pentru controale regulate, tratamentul poate dura pentru  tot restul vieții.

Programați-vă la medicul endodont online!

Pentru un tratament endodontic, recomandarea noastră este medicul specializat în endodonție. Datorită Gumzzzz, platforma care conectează medicii dentiști cu pacienții, puteți alege din zeci de clinici din 27 de localități din țară. Pentru a vedea prețurile unui tratament de canal, faceți click aici. Filtrați rezultatele în funcție de orașul în care locuiți și programați-vă online la stomatolog! 

Dacă doriți un tratament endodontic la microscop, puteți alege dintr-o serie de clinici partenere Gumzzz: 

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.