Educație dentară

7 mituri comune despre implantul dentar

Implantul dentar și cele mai comune preconcepții

În ultimii 10 ani, implantul dentar a devenit soluția cea mai eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă. Acestea redau pacienților atât funcționalitatea (masticație), cât și estetica (aspectul) similare dinților naturali. Mai mult decât atât, în multe cazuri, un implant dentar îngrijit corespunzător poate fi păstrat pe arcadă pentru toată viața Cu toate acestea, încă există reticență din partea oamenilor cu privire la tratamentul cu implant.

Peste 70% dintre români au cel puţin un dinte lipsă

Conform statisticilor, 7 din 10 români ar avea nevoie de un implant dentar. Și totuși, puțini sunt cei care apelează la acest tratament de reabilitare orală, și din cauza dezinformărilor ce au ajuns să fie considerate un reper informațional. În cele ce urmează, vrem să demontăm împreună cele mai cunoscute mituri de pe internet despre implantul dentar: 

Tratamentul cu implant este selectiv – în funcție de vârstă

Nu vârsta, ci starea de sănătate orală a unui pacient afectează posibilitatea de a putea insera sau nu un implant în arcada dentară. Pierderea osoasă din cauza bolii parodontale este adesea întâlnită la pacienții mai în vârstă. Cu toate acestea, evoluția tehnologiei în implantologie le permite pacienților care suferă de atrofiere osoasă avansată să apeleze la un sistem fix de implanturi dentare. Așadar, nu există o limită de vârstă a procedurii cu implant dentar. 

Procedura este riscantă

Fiecare intervenție chirurgicală implică un anumit risc, dar intervenția cu implant dentar are o rată generală de succes de până la 97%. Cu excepția cazurilor rare, implanturile nu cad și nu se pot pierde.

Toată lumea va putea observa implantul dentar

Un dinte lipsă este mult mai sesizabil, spre deosebire de un implant dentar care arată, se simte și se comportă exact ca dinții naturali vecini. Implanturile seamănă atât de mult cu dinții adevărați, încât nimeni nu ar putea observa diferența. Acest lucru se datorează celei mai recente tehnologii dentare și calității translucide a materialelor utilizate pentru realizarea coroanei dentare care îmbracă implantul inserat în os. 

Este o procedură dureroasă

Procedura în sine nu este dureroasă, deoarece este efectuată cu anestezie generală sau locală pentru a amorți complet gura. După aceea, odată ce efectul anesteziei dispare, pacientul poate simți dureri ușoare, specifice acestui tip de intervenție chirurgicală. Medicul stomatolog îți va prescrie un antiinflamator și antibiotic, pentru a preveni instalarea unei infecții pe zona asupra căreia s-a intervenit chirurgical. 

Intervenția durează o singură zi 

Este adevărat că implantul este inserat în mandibulă sau maxilar dintr-o singură intervenție a medicului chirurg, dar întregul proces de implantare presupune și o consultație inițială, investigații de radiologie digitală, pregătirea implanturilor și, eventual, urmărirea ulterioară a pacientului post intervenție. Acest proces este esențial și asigură pacientul că intervenția a decurs cu succes.

Implanturile necesită îngrijire specială

Odată ce implantul este inserat în os și protezarea finală pe implant a fost realizată, îngrijirea acestuia nu este diferită de îngrijirea dinților naturali. Cu o rutină riguroasă de igienizare dentară atât acasă, cât și la medicul stomatolog în cabinet de două ori pe an, implantul dentar poate să țină o viață întreagă. Pentru mai multă eficiență în igienizarea orală zilnică de acasă, recomandăm utilizarea dușului bucal. 

Este o procedură foarte costisitoare

Costurile tratamentelor stomatologice sunt afișate într-un mod transparent pe Gumzzz. Pacientul trebuie să ia în considerare faptul că o intervenție cu implant dentar presupune mai mulți pași, iar un implant dentar este format din trei părți distincte: coroana dentară, bontul protetic și implantul propriu-zis. Avem aici un articol care te poate ajuta să înțelegi mai bine ce presupune procedura. Mai mult decât atât, medicii parteneri Gumzzz sunt la fel de transparenți ca noi față de costurile planurilor de tratament pe care le recomandă pacienților. 

În curând îți vom oferi o soluție financiară pentru sănătatea ta dentară 

Stai pe aproape! În curând, pacienții vor avea posibilitatea de a-și trata afecțiunile dentare, indiferent de costul acestora, prin plata în rate a tratamentelor stomatologice la clinicile dentare partenere din gumzzz.com

Acest articol este destinat să promoveze înțelegerea și cunoștințele despre subiecte generale de sănătate orală. Nu este destinat să fie un substitut pentru sfaturi, diagnostic sau tratament profesionist. Căutați întotdeauna sfatul medicului stomatolog sau al altui furnizor de servicii medicale calificate, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau tratament medical.